Moois

Waterbergende weg

Slim omgaan met regenwater en gerecycled granulaat

Uitdaging

Verduurzamen van de infrasector en de openbare ruimte beter bestand maken tegen hevige regenval

Oplossing

Gerecycled granulaat in wegfundering om water op te vangen

Resultaat

Geen wateroverlast meer en minder gebruik van nieuwe grondstoffen

Moois > Inspiratie > Waterbergende weg

Uitdaging

Steeds vaker hebben we door hevige regenval te maken met wateroverlast. Aan gemeentes en aannemers de taak om de openbare ruimte hierop aan te passen. Maar hoe doe je dat? Een duurzame oplossing is het inzetten van gerecycled granulaat in de wegfundering om de regen op te vangen en tijdelijk op te slaan. Dit wordt ook wel een waterbergende weg genoemd. 

moois circulair waterbergende weg bouw infra

“De waterbergende weg wordt steeds meer door wegbeheerders omarmd en toegepast. Het feit dat mensen minder wateroverlast ervaren en plezier hebben van een verkoelende, groene woonomgeving, is een tastbaar resultaat waar ik trots op ben.”

Jos Rood, adviseur duurzaamheid en klimaatadaptie van HB Adviesbureau

Jos Rood HB Adviesbureau

Oplossing

Met een waterbergende weg sla je, met behulp van granulaat, onder de weg regenwater op. Hierdoor wordt bij hevige regenval wateroverlast voorkomen. Door hiervoor van mengpuin gemaakt gerecycled granulaat te gebruiken wordt het gebruik van primaire grondstoffen voorkomen.     

Leuk om te weten: door het water tijdelijk op te slaan, wordt het langzaam aan de bodem afgegeven waardoor bomen het als voeding gebruiken. Gerecycled granulaat opnemen in de wegfundering om water op te vangen maakt de omgeving dus ook nog eens groener.

Circulair granulaat in de waterbergende weg

Resultaat

Het gebruik van ons gerecycled granulaat is duurzamer en goedkoper dan andere oplossingen zoals breuksteen of lavasteen. Daarbij kan, wanneer de weg wordt opengebroken, het granulaat zelfs weer opnieuw worden gebruikt. Een mooie en slimme stap in het verduurzamen van de infrasector!