Moois

Calduran

Circulair kalkzandsteen

Uitdaging

Meer dan de helft van de dragende wanden in Nederlandse nieuwbouwhuizen is van kalkzandsteen. Hoe maken we dit materiaal circulair?

Oplossing

Samen met Calduran het proces van inzameling, recycling en productie voor circulair kalkzandsteen geoptimaliseerd.

Resultaat

Caldubo: circulaire kalkzandsteenelementen.

Moois > Inspiratie > Calduran

Uitdaging

De bouwsector moet binnen enkele jaren volledig circulair gaan werken. En daarvoor zijn circulaire grondstoffen en producten nodig. 50% van de dragende wanden in de Nederlandse woningbouw is gemaakt van kalkzandsteen. Bij sloopprojecten komt daar dus ook veel puin van vrij. Hoe kunnen we dit kalkzandsteenpuin weer opnieuw inzetten?

‘‘We zijn erachter gekomen dat het inzamelen en gebruiksklaar maken van hoogwaardige granulaten uit kalkzandsteen en beton absoluut een vak apart is. Daarom zijn we voor dat deel van het -productieproces een samenwerking aangegaan met moois-partner GP Groot, dat goede contacten heeft met bouw- en sloopbedrijven en al de nodige ervaring heeft met het recyclen van bouwafvalstromen.‘‘

Hans Verkleij, Productmanager
Calduran

Oplossing

Het inzetten van circulair kalkzandsteen. Door het op de bouwplaats te scheiden en het puin daarna te breken kan Calduran er daarna weer nieuwe kalkzandsteenelementen van maken. Daarom dragen we samen zorg voor een continue aanvoer van hoogwaardig gerecycled kalkzandsteengranulaat.

Circulair kalkzandsteen
op de bouwplaats

Resultaat

Circulair kalkzandsteen: Caldubo. Gemaakt van gerecycled kalkzandsteenpuin. Calduran Caldubo elementen voldoen aan de kwaliteitseisen van het KOMO-certificaat voor kalkzandsteen en aan de normen voor uitloging zoals die gesteld zijn in het Besluit Bodemkwaliteit. Ze worden projectmatig geleverd in uiteenlopende diktes en sterkteklasses.