Moois

Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen

Samen circulariteit in de bouw versnellen

Uitdaging

Circulariteit in de bouw versnellen

Oplossing

Alle betrokken partijen verbinden door het voeren van ketengesprekken

Resultaat

Meer samenwerking in de gehele keten

Moois > Inspiratie > Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen

Uitdaging

Om de circulariteit in de bouwsector te versnellen is het noodzakelijk om meer samen te werken.  Meer circulariteit bereik je niet alleen. Daarom zijn wij gestart met het voeren van ketengesprekken. Vragen die in deze gesprekken centraal staan zijn bijvoorbeeld: “Wat kan er al circulair? Wat kunnen we van elkaar leren? Waar willen we naar toe werken? En hoe kunnen we dat vooral samen doen?

‘‘We moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk reststromen weer als grondstof terugkomen in de keten en in de bouwmaterialen die wij gebruiken. Daarnaast kijken we naar de mogelijkheid om minder afval te produceren.’’

Senior inkoper, Bas van Velzen
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V.

Bas - Bouwbedrijf de Nijs

Oplossing

Bouwbedrijf M.J. de Nijs nam als één van de eerste deel aan de gesprekken. Door met elkaar in gesprek te gaan, komen de hergebruik- en recyclingmogelijkheden in de bouw beter tot zijn recht. Bijvoorbeeld voor vloerelementen.

Coraline Noordzij, projectleider bij GP Groot inzameling en recycling: “De Nijs wil in een bouwproject een vloerelement gebruiken, die bestaat uit twee lagen verlijmde materialen. Dit maakt het lastig om het materiaal aan het eind van de gebruiksperiode te recyclen. Daarom zijn we met de producent in gesprek gegaan om te verkennen of dit anders kan. Nu zijn we een pilot gestart en wordt het materiaal niet meer verlijmt. Waardoor de materialen recyclebaar zijn.

Bouwmaterialen recyclen

Resultaat

Steeds meer bouwbedrijven zien hoe belangrijk circulariteit is. Dankzij gesprekken binnen de keten is er een ruimere kijk ontstaan, gericht op kansen en oplossingen. Iedereen probeert in de eigen werkomgeving stappen te zetten en beseft dat samenwerking essentieel is voor efficiënt en circulair werken. Dankzij het ketengesprek met de Nijs is er een ‘second life’ programma gestart voor een bouwmateriaal. Niet alleen voor het materiaal dat nu wordt verkocht, maar ook als dit materiaal bij sloopwerkzaamheden vrijkomt.    

Bouwbedrijf De Nijs