Moois

moois helpt je circulair ondernemen

Moois > Wat is moois?

Circulair ondernemen

Circulair ondernemen is het zo efficiënt mogelijk inzetten van grondstoffen en het hergebruiken van grondstoffen door bedrijven.

Het doel is om de impact op het klimaat zo klein mogelijk te houden en zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Het zorgt voor veel ondernemingskansen en past goed bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Stap voor stap op weg naar circulair ondernemen
Inspiratie opdoen? Ontdek wat voor moois we van je afval kunnen maken

Waarom circulair ondernemen?

Voor ondernemers biedt circulair ondernemen kansen en levert het veel voordelen op. Ten eerste wordt er bij de productie minder CO2 uitgestoten en wordt het gebruik van nieuwe primaire grondstoffen (zoals olie, gas en metalen) drastisch verminderd.

Daarnaast levert het een lagere CO2 footprint, hogere werknemerstevredenheid en een positief imago op. Het kan zelfs financiële voordelen met zich meebrengen. Wij kunnen bedrijven circulair advies op maat geven.

Hoe onderneem je circulair?

De eerste stap om te beginnen met circulair ondernemen is het inzichtelijk krijgen van jouw huidige CO2-uitstoot en materiaalstromen. [Hier helpen we je graag bij: anchorlink naar contactformulier onderaan de pagina]

Het is belangrijk om circulaire producten in te kopen. Vraag je af waar de producten van gemaakt zijn en of het mogelijk is om de grondstoffen van het product te recyclen. 

Kijk daarnaast naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo weinig mogelijk hoeft in te kopen. Een simpel voorbeeld hiervoor is het gebruik van herbruikbare koffiemokken door personeel i.p.v. het gebruik van losse plastic wegwerpkoffiebekers. Hiermee zul je op lange termijn veel kunnen besparen op het gebied van inkoop.

Je kunt op de volgende manieren circulair ondernemen toepassen binnen jouw bedrijf:

  • Bewust kiezen voor producten die je na gebruik kunt recyclen
  • Zo goed mogelijk afval proberen te scheiden
  • Inkoop van producten die gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen
Branche oplossingen

Wat is circulariteit?

Circulariteit wordt vaak verward met recyclen of duurzaamheid. Maar circulariteit gaat veel verder dan dat. In een circulaire economie bestaat geen afval. Afval wordt gezien als grondstof voor nieuwe producten.

Grondstoffen moeten zo lang mogelijk gebruikt worden tegen zo min mogelijke operationele kosten gedurende de levenscyclus van het product. Het begint al bij het ontwerp van een product.

Dit proces heet design for recycle. Tijdens het ontwerp wordt er al rekening gehouden met het hergebruik van onderdelen en grondstoffen. Zo wordt ervoor gezorgd dat er voor een nieuw product zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig zijn.

In een circulaire economie zorgen we dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde houden.